DIGI:RTTY

от BFRA Wiki
Версия от 19:50, 26 юни 2010 на Lz3ai (Беседа | приноси) (Нова страница: RTTY или радиотелетайп, е директна свръзка от машина до машина чрез използване на цифров код. П...)

(разл) ← По-стара версия | Преглед на текущата версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към: навигация, търсене

RTTY или радиотелетайп, е директна свръзка от машина до машина чрез използване на цифров код.

При него входната информация се набира на клавиатурата на телеграфния апарат и се приема чрез отпечатване на хартиена лента. За да се осигури достоверно приемане е необходима продължителна настройка с прякото участие на операторите.

Чрез използване на пакетна радиосвръзка този проблем е преодолян. Тя е интелигентна свръзка, при която приемната апаратура извършва проверка за целостта и достоверността на приетата информация. Ако не е приета цялата информация или грешките са над допустимото количество, приемащата станция подава сигнал на предаващата за предаване на същата информация до нейното правилно приемане (например докато се донастрои приемника или се подобри йоносферната обстановка, премахнат смущенията, интерференцията и т.н.). Ако информацията е приета пълно и точно, изпратеният от приемната станция сигнал определя изпращането на нова порция информация. При това всичко се извършва без активна намеса на оператора и информацията се приема без грешки и непълноти. Днес RTTY е постепенно затихващ вид свръзка в световен мащаб.