VHF:DXQSO

от BFRA Wiki
Направо към: навигация, търсене


На УКВ за далечни връзки (DX) се използват видове работа като телефония SSB и телеграфия CW. Международната честота за общо повикване е 144.300MHz. Само на SSB или телеграфия!

За далечни връзки се използват антени с хоризонтална поляризация, най-често антени тип "yagi" и е желателно да е с възможност за смяна на посоките по хоризонтала с ротатор.

TROPO

Има няколко вида прохождение на УКВ, като нормалното е т.нар. "тропо". На тропо от домашен QTH в района на София, нормално може да се направи далечна връзка (като разстояние) до Украйна или Австрия. По-добри резултати се получават при изнесена портативна работа по върховете на планините. Хърватска - 9A7S на "tropo" Записан от LZ3NY на 05 Юли 2009 от домашния QTH в София

ESKIP

Втория вид прохождение е "спорадик" или "eskip". Това е особено състояние на йоносферата когато при много специфични условия радиовълните излъчени на УКВ не излизат в космоса извън йоносферата, ами се отразяват от нея и падат обратно на повърхността т.нар "хоп". Получава се на практика прохождение подобно на късите вълни. В историята има няколко случая и на "двоен хоп".

Това състояние на йоносферата е непредсказуемо и трае кратко време, от секунди до няколко десетки минути. Използвайки "eskip" прохождението е възможно да се направят доста интересни страни на 144MHz като Великобритания, Испания, Мароко, Алжир, Скандинавските страни, Русия и др. По време на спорадик е възможно да направите и много интересни връзки дори с 5W мощност и с GP антена. Също не трябва да се забравя, че освен в DX диапазона има много станции и по FM каналите. Израел - 4Z5FT на SSB през спорадик записан от LZ3NY на 31 Май 2003 в София.

Спорадиците на 50MHz са доста по-често явление през летните месеци, но много рядко това прохождение стига до 144MHz. Интересен сайт за повече нинформация е www.vhfdx.de.

FAI

(field aligned irregularities)

???

AURORA

Aurora2-400.jpg

Четвърти вид прохождение е Аврора. Среща се основно в северните страни, като много рядко стига до нашите ширини. Белгия - ON4IQ през Aurora записан от LZ1BB в София.

Активност и Състезания

Активността за DX връзки на 144MHz е основно през лятото, като всеки първи пълен уикенд от летните месеци (без август) се провеждат УКВ състезания. Обмена при състезанията е RST+пореден номер (001)+QRA локатор. Резултата се изчислява обикновено като "точка на километър" между двамата кореспонденти.


[http://www.mmmonvhf.de] съдържа много полезна информация за УКВ ентусиастите.Статията има нужда от дописване/доработка. LZ3NY