HF:SSB

от BFRA Wiki
Направо към: навигация, търсене

Single Side Band

Това е по-ефективния вариант на аналогова телефония с 4 до 6-кратно по висока ефективност от амплитудната модулация. Енергетичните и показатели се характеризират с изрязване на едната от двете странични ленти от АМ сигнала , обикновено широк от 6 до 9 килохерца и ефективно подтискане на носещата честота.

Лентата на излъчване и приемане зависи от използваните филтри и методи за изрязване и подтискане на странична лента и носеща.

Международния стандарт е 3 килохерца. Напоследък се появи така наречената ESSB или разширена еднолентова модулация -обикновено е под 6 килохерца. Чрез обработка на звуковия сигнал от микрофона се постига доста приятно звучене на теснолентовия вид работа, но всичко е за сметка на ефективността. Например такъв сигнал почти не може да се използва за DX работа, поради влошена ефективност, заради разширена честотна лента.

Появата на нови технологии за обработка на електромагнитните сигнали, например DSP схемите , сериозно помага за подобряване на разбираемостта, вследствие изкуствено подобряване на съотношението сигнал/шум, и възможността за индивидуално адаптиране на апаратурата към биологичните параметри на оператора.

Красивото качество на излъчвания сигнал обикновено е показател за познанията на радиолюбителя за неговата апаратура - с малък честотен ресурс да направиш такъв сигнал, че независимо с какво те приемат и възпроизвеждат, да звучи приятно.

Радиолюбителството е хоби, не е професионална ангажираност и е хубаво това да не се забравя - с колкото по малко средства се постига по добър сигнал, толкова по малко увлечението ще влияе на останалата част от живота.

Има малки хитрини, които SSB сигнала и неговото формиране предоставят на операторите: -клипиране (ограничение) на сигнала по ниска и междинна честота, -използването на Noise gate (праг на задействане) в микрофонния усилвател - с цел намаляване на страничните шумове, -звукови механични концентратори към микрофона -и не на последно място промяна в схемите на апаратурата с цел повишаване на ефективността (например изкуствен клас В на стъпало (преди балансния модулатор) в трансивера и т. н.

SSB е модулация, върху която се формират почти всички съвременни цифрови видове работа, с подбор на подходящи филтри се постигат невероятни резултати.

И все пак този вид комуникация си остава най-близка до човека, благодарение на възможността за емоционален контакт и бърза реакция, при необходимост от такава.

73! Nick LZ1JY